Petr Čepek

20. září 2009 | 13.49 |

Dnes uplynulo 15 let od smrti vynikajícího českého herce Petra Čepka.

Petr Čepek

Petr Čepek se narodil 16. září 1940 v Praze - Radlicích. Byl český divadelní a filmový herec.

Po smrti otce se s matkou a o tři roky mladším bratrem Karlem přestěhovali do Ostravy - Hrabůvky a odtud pak do nové čtvrti, Poruby.

Petr Čepek vystudoval gymnázium a v roce 1958 byl přijat na DAMU, do ročníku profesora Miloše Nedbala. Po ukončení DAMU, odešel do ostravského Divadla Petra Bezruče, kde působil do roku 1965. V tomto roce se s několika kolegy a režisérem Janem Kačerem přesunul do Prahy a stal se členem souboru nově vznikajícího Činohernímu klubu v Praze. V Činoherním klubu působil až do své smrti, se podílel na vzniku mnoha slavných představení (Machiavelli: Mandragora, Dostojevskij: Zločin a trest, Gogol: Revizor, Pinter: Narozeniny, O´Neill: Cesta dlouhého dne do noci, Čechov/Brecht: Svatby, Vostrý: Tři v tom, Horváth: Povídky z Vídeňského lesa aj.)

Počátkem devadesátých let učil herectví na DAMU.

Zemřel 20. září 1994 v nemocnici ve Vrchlabí. 

Petr Čepek byl třikrát ženatý, z těchto manželství má dvě dcery (z druhého Petru a z třetího Kristýnu).

Je držitelem ceny Český lev za Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli ve filmu Lekce Faust.

Filmografie:

  • 1967 Údolí včel
  • 1967 Hotel pro cizince, Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky
  • 1968 Ohlédnutí
  • 1969 Adelheid
  • 1970 Nahota, Zabil jsem Einsteina, pánové!
  • 1971 Babička, Petrolejové lampy, Smrt černého krále 
  • 1972 Morgiana, Návraty 
  • 1974 Byl jednou jeden dům, Motiv pro vraždu 
  • 1975 Škaredá dedina 
  • 1977 Súkromná vojna 
  • 1979 Tajemství Ocelového města 
  • 1980 Postřižiny, Trhák
  • 1981 Upír z Feratu, Zánik domu Usherů 
  • 1983 Jára Cimrman ležící, spící, O statečném kováři, Putování Jana Amose, Slavnosti sněženek, Tři veteráni
  • 1984 Bambinot, Prodloužený čas, Rozpuštěný a vypuštěný, Všichni musí být v pyžamu
  • 1985 Vesničko má středisková
  • 1986 Krajina s nábytkem, Smích se lepí na paty 
  • 1987 Mág
  • 1988 Dobří holubi se vracejí, Prokletí domu Hajnů
  • 1989 Dlouhá míle, Skřivánčí ticho 
  • 1990 Byli jsme to my?, Muka obraznosti, Svědek umírajícího času 
  • 1991 Honorární konzul (TV), Obecná škola, Šťastlivec Sula (TV)
  • 1994 Díky za každé nové ráno, Lekce Faust 

Moc mi chybí. Byl to vynikající a charizmatický herec.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře