Léčivé účinky zeleniny a ovoce

16. leden 2010 | 17.13 |
› 

Pro Slovenskou jednotnou charitu zpracoval Dr. Vojtěch Vojtíšek, Masarykova univerzita, Brno

Košík ovoce

Česnek

Česnek
Účinky :
Povzbuzuje imunitní buňky k rychlejšímu dělení a vyšší aktivitě. Má protibakteriální účinky a po staletí se využívá jako lék proti rýmě, při  zánětu krku, kašli a dýchacích potížích. Napomáhá vykašlávání. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Podporuje volný průtok  krve. Snižuje vysoký krevní tlak. Snižuje hladinu cukru v krvi.  Má vysoký obsah vitamínu A, B1, B2 a C.
Množství :
Aspoň jeden  stroužek denně. Účinek 1-2 stroužků česneku denně na zdravotní stav srdce je zjevný po několika týdnech. Používá se v kloktadlech a čajích. Při bolestech kloubů se nanáší přímo na kůži.  Vatový tampón napuštěný česnekovým olejem a vložený do  ucha je starý lék proti zánětu.


Brokolice

Brokolice
Účinky :
Aktivizuje látkovou výměnu, zlepšuje práci srdce, svalů a nervů. Snižuje riziko vzniku rakoviny. Má vysoký obsah antioxidačního betakarotenu  a vitamínů C a E. Je bohatým zdrojem kyseliny listové a železa.
Množství :
Jezte jednou týdně 20 dkg v páře  povařené brokolice s česnekem. Asi 1-3 dávky brokolice po 170  g týdně mohou výrazně snížit riziko rakoviny. Brokolice snižuje vstřebávání jódu, proto lidé , kteří jedí brokolici víc jak 2-3x týdně, by měli konzumovat potraviny s vyšším obsahem  jódu.


Cibule

Cibule
Účinky :
Allicin snižuje riziko arteriosklerózy a trombózy a posiluje imunitní systém. Éterické oleje brzdí zánětlivé procesy a uvolňují hlen. Jen červené a žluté odrůdy obsahují sloučeniny, které  snižují riziko vzniku nádorových onemocnění a mají protizánětlivé účinky. Švýcarští vědci zjistili, že je výbornou prevencí  proti osteoporóze. Obsahuje hodně zinku potřebného na stavbu  kostí, vitamíny B,C, A i E.
Množství :
Čím  víc, tím lépe. Doporučuje se jíst syrová. Musí se jíst jen  čerstvá, protože po rozkrájení se po 24 hodinách stává toxickou. Výzkumy doporučují  sníst denně 60 g.
Prostředek  proti chřipce : cibuli nasekáme a uvaříme se třemi polévkovými lžícemi medu na sirup. Užívejte po lžičkách.

Na všechny respirační infekce: připravte šťávu z nasekané syrové cibule, pokapejte ji medem a nechte stát přes noc.

Užívejte  každé 2 hodiny 1 kávovou lžičku.
Opar rtu : léčíme tak,  že na postižené místo přikládáme plátek syrové cibule.
Rýma :  předcházíme tak, že do nosu vkládáme tampóny namočené v cibulové šťávě.
Bolesti krku : zmírní zábal  z jemně nasekané cibule.
Hnisající rány : potřeme  obvaz kašičkou z cibule a přiložíme na postižené místo. 


Červená řepa

Červená řepa
Účinky : 
Zmírňuje infekci dýchacích cest, reguluje krevní oběh,  předchází zácpě, léčí ekzémy a posiluje vlasy. Vařená  obsahuje rozpustné vlákniny, které snižují hladinu cholesterolu. Je součástí diet při onemocněních jater a ateroskleróze. Obsahuje látky s protirakovinovými účinky. Obsahuje vitamíny skupiny B, vzácné minerální a lipotropní látky. Obsahuje  jód, kobalt a doporučuje se při odtučňovacích kúrách, onemocněních jater a ledvin. Je výživná, posiluje organizmus, pomáhá při  léčbě chřipky a nachlazení.
Množství : 
Přidáváme ji do salátů, jíme nastrouhanou a šťávu  masírujeme do vlasů. Šťáva smíchaná s medem se užívá při vysokém krevním tlaku. Doporučuje se roční spotřeba 3 kg. Pozor! Více jak 100ml šťávy může vyvolat mírnou nevolnost a závratě. Proto je ji třeba zpočátku míchat s mrkvovou šťávou. 


Fenykl

Fenykl
Účinky :
Obsahuje éterické oleje, vitamíny (C a E) a draslík. Podporuje trávení a má uklidňující vliv na nervovou soustavu. Fenykl je znám svou schopností uvolnit zastavené větry a pomoci při plynatosti. Semena fenyklu mají  protispasmatický účinek, zmírňují žaludeční křeče. Je  bohatým zdrojem draslíku. Pro lidi s oblibou jídel s fenyklem může zvýšený příjem draslíku pomoci redukovat vysoký krevní tlak. Je důležitou součástí dětských čajů. Velmi příznivě působí proti bolení bříška u kojenců.
Množství :
Stonky a listy jezte v neomezeném množství. 200gramová vařená porce  nahradí 20-30% denní potřeby draslíku u dospělého člověka. Doporučuje se maximálně jedna čajová lžička semen fenyklu  denně. Nedoporučuje se konzumovat semena po dobu těhotenství.


Zelí

Zelí
Účinky : 
Rostlinné látky a vitamín C předcházejí rakovině. Balastní látky regulují zažívání a povzbuzují líná střeva.  Kysané zelí pomáhá při pocitu plnosti, pálení žáhy a krkání.  Šťáva z čerstvého zelí léčí žaludeční vředy, dvanácterník a choroby tlustého střeva. Šťáva ze zelných listů zmírňuje záněty,  působí dezinfekčně a odvádí škodlivé látky přes kůži.  Acetylchlorin, který obsahuje, působí při depresích. Obsahuje  antioxidanty a jiné látky zlepšující odolnost proti chorobám. 
Množství :
1/4 hlávky pokryje 1/5 denní  potřeby vitamínu C. Vnější listy a košťál je třeba pro  zvýšený obsah nitrátů a olova odstranit. Obklady z čerstvých  listů zmírňují bolesti svalů, hlavy, močového mechýře a léčí kožní choroby. Při žaludečních potížích je třeba  nejméně měsíc pít 5-6 skleniček šťávy denně, asi hodinu  před jídlem.


Kukuřice

Kukuřice
Účinky :
Vysoký obsah  manganu působí proti stresu, svalovým křečím a srdeční arytmii.  Železo pomáhá proti chudokrevnosti.
Množství :
Je bohatým zdrojem energie - je v ní mnoho uhlohydrátů a bílkovin. 100g pokryje téměř polovinu denní potřeby železa.


Mrkev

Mrkev
Účinky :

Snižuje cholesterol, předchází zácpě, pomáhá při kožních chorobách,  nedokrvení a oslabení organizmu. Chrání zrak. Snižuje riziko rakoviny plic. Jednoduchý způsob, jak snížit hladinu cholesterolu v krvi. Je vynikající regenerační potravinou když se člověk  cítí vyčerpaný, nebo se zotavuje. Mrkev je bohatá na vitamíny A, B a C, betakaroten, železo, vápník, draslík a sodík.
Množství : 
Každý den jezte 2 mrkve nebo vypijte pohár čerstvé šťávy.  Půst s mrkvovou šťávou v průběhu 1 anebo 2 dní je velkou detoxikační terapií pro játra. Víc vitamínu A - karotenu se uvolňuje ze zpracované mrkve než při jezení v syrovém stavu. Při strouhání to je 36%, při rychlé tepelné úpravě až 60%, při jezení celé syrové mrkve jen 5%. Do čerstvé  mrkvové šťávy vmíchejte i lžičku panenského olivového oleje, díky němu se karoten v těle lépe využije.


Paprika

Paprika
Účinky :

Vitamín C  neutralizuje volné radikály a posiluje obranyschopnost organismu. Přírodní  látka kapsaicin povzbuzuje činnost zažívacího traktu. Betakaroten posiluje buňky, brzdí proces stárnutí a chrání před škodlivým  vlivem slunce na pokožku.
Množství :
Pro vysoký  obsah vitamínu C se doporučuje jíst ji preventivně při nachlazení. Jedna středně velká paprika pokryje dvoj až trojnásobek denní  potřeby dospělého člověka. Vitamín C se z papriky nevytrácí ani zahříváním, ani pečením. Červená paprika obsahuje 9x  více betakarotenu a 2x více vitamínu C, než paprika zelená. 


Petržel

Petržel
Účinky :

Petržel je bohatá  na vitamín C, provitamín A, železo, vápník, draslík, fosfor,  hořčík, síru a křemík. Vysoký obsah železa zabraňuje chudokrevnosti. Vitamín C posiluje imunitní systém a povzbuzuje chuť k jídlu.  Povzbuzuje činnost jater a pomáhá při dně. Je užitečným zdrojem vápníku. Pomáhá organizmu zbavit sa nadměrné tekutiny. Neutralizuje škodliviny z cigaretového dýmu.
Množství :
100g  obsahuje 170mg vitamínu C. Doporučuje se používat jako koření.  Na zregenerování pokožky postačí sedm dní natírání čerstvou šťávou. Odvar ze semen uvoľňuje hladké svalstvo v celém  těle a zmírňuje bolesti hlavy, migrény a podrážděný žlučník. Žvýkání čerstvé petrželové natě odstraňuje v dechu zápach  po cibuli a česneku.


Pór

Pór
Účinky :

Působí  proti nadýmání a pocitu plnosti, žlučovým kamenům a nechutenství. Obsahuje množství vitamínu E, karotenů, železa a syrový obsahuje  kyselinu listovou, vitamín C a B1. Tak jako cibule a česnek,  i pór je mimořádně antiseptický a pomáhá chránit srdce  a artérie před arteriosklerózou a vysokému krevnímu tlaku.
Množství :
Pórový  odvar se  lehce připravuje a je vynikající na nahrazení úbytku minerálů po  dobu nevolnosti a při průjmu. Jednoduše povařte 8-10 pórů  ve 2-3litrech vody asi 1-2hodiny.
Pórový  sirup je  účinný prostředek na plicní infekce. Uvařte několik pórů ve  vodě, a když změknou, extrahujte šťávu protlačením přes gázu.  Přidejte med a pravidelně užívejte.


Rajčata

Rajčata
Účinky:

Povzbuzují apetit a zažívání a brzdí růst choroboplodných bakterií  ve střevech. Kalium snižuje krevní tlak. Mimo srdečně-cévních chorob pomáhá při léčení různých poruch trávení. Slouží  jako odvodňovací prostředek. Rajčata obsahují antioxidanty, množství vitamínu E, vitamín C a betakaroten.
Množství :
Jezte  libovolně. I rajčatový protlak je bohatý na karoteny a vitamín E. Jeden pohár protlaku chrání před rozličnými chorobami,  hlavně před nachlazením. Preventivně pijte 1 pohár rajčatové  šťávy 3x denně po dobu 3-4 týdnů.


Ředkvička

Ředkvička
Účinky :

Pomáhá při  prevenci rakovinových onemocnění. Éterické oleje podporují tvorbu žluči a urychlují zažívací proces. Používá se při  léčení onemocnění žlučníku, žaludku a průdušek. Obsahuje  vitamíny C a B.
Množství :
Doporučuje se jíst syrová. Doporučená  dávka je 1-2 kg ročně.


Salát

Salát
Účinky :

Kyselina listová a vitamín B zlepšují činnost mozku, paměť, koncentraci a  spánek. Je tradičním prostředkem na povzbuzení trávení a  činnost jater. Má uklidňující účinky.
Množství :
Denně  snězte 150g s rajčaty a bylinkami. Když chceme získat co nejvíce živin, vybíráme salát který má víc větších, zelených listů. Umyté, zabalené hlávky s roztrhanými listy rychle ztrácejí  vitamín C a kyselinu listovou. Salát ráda konzumují i malá  domácí zvířata.


Chřest

Chřest
Účinky :

Výhonky  jsou bohaté na vitamín C a mají mimořádně vysoký obsah vitamínu E, který zlepšuje zrakovou ostrost a potlačují projevy stárnutí pokožky, problémy se srdcem, zvyšují libido a účinně chrání  buňky před útoky volných radikálů. Podzemní kořenová část  vytahuje z půdy množství účinných látek, především provitamín A. Je bohatý na vitamíny skupiny B a obsahuje velké množství kyseliny listové. Mimo toho obsahuje hodně draslíku a zinku.  Chřest patří k nejlepším omlazovacím prostředkům v přírodě.  Posiluje imunitní systém a chrání před záněty. Aktivuje  tvorbu hormonu štěstí a pomáhá při poruchách spánku. O  chřestu sa zároveň říká, že upravuje vysoký krevní tlak,  podporuje činnost srdce a ledvin. Pomáhá při uvolňování  nervového napětí.
Množství :
Chřest je jako stvořený pro  různé diety, neboť obsahuje velmi málo kalorií (na 100g jen  18kalorií). Je též bohatý na vlákniny, které mají blahodárný  vliv na střeva. Když zkonzumujete 250g, pokryjete celodenní potřebu vitamínu C. Chřestovou sezónu bychom měli využít  na chřestovou kúru. Aktivizuje metabolizmus celého organismu. Už po týdnu (denně zkonzumovat 200g chřestu) se budeme cítit  svěží a vitální.
Jak správně vařit chřest : nejprve odřežeme dřevnatou spodní část a chřest oloupeme (postupujeme vždy od hlavičky dolů). Aby nezčernal, namočíme ho do studené  vody. Před vařením ho svážeme po 6-10 kusech a postavíme do hrnce s osolenou vodou hlávkami nahoru. Stačí když bude  ve vodě jen do poloviny, křehké hlávky se uvaří v páře. Vaříme  10 - 15 minut.


Špenát

Špenát
Účinky :

Betakaroten a  vitamín E zachytávají volné radikály. Kalium snižuje krevní  tlak a magnézium působí proti svalovým křečím. Může ochránit  před degenerací zraku. Je užitečným zdrojem železa. Mimo toho obsahuje vitamíny C, B1 a B2, jód, vápník a kyselinu šťavelovou,  která váže vápník, takže při větší spotřebě je třeba  dávat pozor, aby se organizmus neochudil o tento minerál.
Množství :
200g  pokrývá polovinu denní potřeby kalia. Mražený špenát si uchovává více živin než zvadlý čerstvý. Konzervovaný špenát si  udržuje podstatné množství živin mimo kyseliny listové. Lidé postižení dnou, nebo ti co mají ledvinové kameny, by se měli špenátu  vyhýbat pro jeho vysoký obsah oxalátů.
Jak správně  vařit špenát :dobře umyté, očištěné lístky dáme do hrnce, který uzavřeme pokličkou, a na mírném ohni  minutu-dvě spaříme. Není třeba ho podlévat vodou, stačí  mu vlhkost, která se uvolní z lístků. Uvařené listy pokrájíme  nahrubo. Dáme na pánev s na tukem smaženou cibulkou, solí,  pepřem a kmínem, dusíme pod pokličkou do vydušení větší  části vody a dle potřeby přidáme česnek, nebo rozklepnuté  vejce..Dochutíme muškátovým květem.


Zázvor

Zázvor
Účinky :

Je  klasickým léčebným prostředkem při rýmě, chřipce a kašli.  Osvěžující čaj připravený z čerstvého kořene pomáhá vylučovat hleny a posiluje žaludek. Horký zázvorový čaj pomáhá při  zimnici, obklady přinášejí úlevu při zánětu nosních dutin,  při zánětu průdušek a při jiných plicních těžkostech.
Množství :
Vatový  tampón namočený v zázvorovém odvaru přináší úlevu při  bolestech ucha. Přiložený na pokožku zvyšuje prokrvení, a tak  zmírňuje bolesti způsobené chřipkou.


Celer

Celer
Účinky :

Je  to nejen známá zelenina, ale i důležitá léčivá rostlina. Používají  se všechny části včetně semen. Nať je bohatá na vitamíny a minerály. Je vhodná jako potravinový doplněk pro nemocné  cukrovkou. Éterické oleje a sedanolid mají povzbuzující účinek  na zažívací orgány. Betakaroten neutralizuje volné radikály.  Kalium reguluje krevní tlak a krevní oběh. Zbavuje pocitu stresu.  Díky bohatému obsahu draslíku uklidňuje nervy a zlepšuje subjektivní  stav. Naťový je lepší než kořenový. Je vynikající složkou  redukční diety.
Množství :
150g  pokrývá 1/4 denní potřeby kalia. Nejlepší je ho jíst syrový,  např. strouhaný v salátech. Celerové listy se dají dobře  sušit a dlouho si uchovávají svou vůni.


Brambory

Brambora
Účinky :

Jsou bohatým  zdrojem vitamínu C a B a obohacují tělo draslíkem, magnéziem, fosforem a železem. Vyrovnají se dietním potravinám i počtem  kalorií. Nejvíc se v lidové medicíně využívá šťáva ze  syrových brambor tradičně na trávicí těžkosti, gastritidy, poruchy  jater a žlučové kameny. Syrová bramborová šťáva utišuje záněty a podporuje hojení kožních infekcí a poranění. Plátky  syrové brambory jsou vynikajícím obkladem na opary a omrzliny, a když ho dáme na spánky, pomůže na bolesti hlavy a migrénu. 
Množství :
100g  brambor = 70 kalorií. Pokud se brambory vaří (v páře nejlépe)  nebo pečou ve slupce, zachovávají si mnoho ze své výživové  hodnoty a jsou i lehce stravitené.


Řeřicha

Řeřicha
Účinky :

Je  bohatá na železo, vitamín C a měď. Pomáhá při chudokrevnosti, odstraňuje pocit únavy. Výborně pročišťuje krev a zbavuje tělo toxinů. Stimuluje činnost jater, pankreasu a žlučníku.  Žvýkání syrové řeřichy posiluje dásně a pomáhá zamezovat jejich krvácení. Při vnějším použití vhodně působí na  nečistou pleť a hnisavé vřídky.
Množství :
Podle  lidových léčitelů by však denní dávka řeřichy pro dospělou  osobu neměla překročit jednu polévkovou lžíci.


Ananas

Ananas
Účinky :

Má vysoký  obsah enzymů, hlavně bromelinu. Tyto enzymy pomáhají při uzdravování,  zmírňují rozličné záněty a zlepšují trávení. Urychlují spalování tuků a zabraňují tvorbě tukového tkaniva. Odvodňuje  organismus a zmírňuje otoky. Pomáhá při střevních poruchách  a průjmu. Odstraňuje stařecké skvrny. Zvyšuje hladinu bílkovin  v celém organizmu. Mimo vitamínu B12 a E poskytuje i ostatní  vitamíny, minerální a stopové látky.
Množství :
V čase diety konzumovat půl ananasu denně, jeden plátek před každým jídlem. Častá konzumace čerstvého ananasu má blahodárné  účinky. Čerstvě vytlačená šťáva se používá při horečkách  a při mořské nemoci. V zemích karibské oblasti, odkud pochází  ho považují za afrodiziakum.


Banán

Banány
Účinky :

Díky obsahu tryptofanu je vynikajícím antidepresivem, který má pozitivní vliv na náladu. Ideální pro lidi, kteří  potřebují vytrvalost, sílu a soustředění. Mají vysoký obsah magnézia (36mg/100g) a draslíku (382mg/100g). Jeden-dva  banány zlepší náladu a pomáhají usnout.
Množství :
Jezte  libovolné množství.


Třešně

Třešně
Účinky :

Obsahují vitamín C a draslík. Ten pomáhá udržovat zdravou pokožku a pravidelný rytmus srdce. Působí preventivně proti dně, odvádějí z těla  toxické látky a čistí ledviny. Mají močopudné účinky a  pomáhají pročistit organismus. Nachází se v nich kyselina křemičitá,  která blahodárně působí na zpevnění vaziv. Mimo toho obsahují  i fosfor, který uklidňuje nervovou soustavu. Třešňové listy se přidávají i do čajových směsí pro jejich močopudné  účinky. Koupel v odvaru zmírňuje bolesti kloubů při revmatizmu. 
Množství :
Jezte libovolné množství. Třešně  se stopkou vydrží déle.


Rybíz

Rybíz
Účinky :

Obsažené  flavonidy působí proti arterioskleróze, nachlazení a při problémech  se střevy. Napomáhají sekreci různých štáv. Jsou bohaté  na betakaroten, biotin, vitamín C a E. Zabraňují infekci močových cest. Přinášejí úlevu při zánětech. Výborný zdroj draslíku. 
Množství :
Jezte libovolné množství, především  syrového rybízu. Džusy z černého rybízu často obsahují  jen málo ovoce. Proto si řádně přečtěte obal.


Grapefruit

Grapefruit
Účinky :

Obsahuje vitamín C. Růžový je na něj bohatší než bílý. Mimoto obsahuje  betakaroten, jenž se v organismu mění na vitamín A, který  napomáhá zachovat si mládí a chrání nás před infekcemi. 
Množství :
Růžový grapefruit denně pokryje  denní dávku vitamínu C.


Hrozny

Hrozny
Účinky :

Všechny  sorty hroznů patří k nejzdravějším druhům ovoce vůbec.  Hrozny obsahují kyselinu listovou, barviva, minerální látky  a stopové prvky. Z minerálních látek má nejvíce draslíku,  který pomáhá organizmu nejen při odstraňování odpadních  látek, řízení srdečního rytmu, ale pomáhá i jasnému  myšlení. Vlákniny, které jsou ve slupkách hroznů, podporují  činnost střev. Zároveň obsahuje vitamín C, E a vitamíny skupiny  B. Regeneruje vrchní část pokožky, zmírňuje stavy při žlučových a ledvinových kamenech. Dodává množství antioxidantů. Šťáva se používá při léčbě chorob, které  vznikají hromaděním toxinů v těle. Působí močopudně a  žlučopudně, mírně prohání. Protože mají hrozny močopudný  účinek, pomáhají z těla vyplavovat škodlivé látky. Snižují  kyselost žaludečních štáv. Výhodou hlavně pro podzimní  dny, kdy mnozí z nás pociťují nostalgii za létem a těžko  se vyrovnávají se změnami počasí, je, že hrozny zmírňují únavu a deprese. Pro svou výživovou hodnotu jsou doslova energetickou  bombou.
Množství :
Hrozny můžeme v syrovém stavu použít při výrobě salátů, na zpestření studených mís či jednohubek, hlavně sýrových. Kombinace rokfóru a bobule  hroznů je opravdu vynikající. Základním pravidlem je mít  kvalitní hrozny, čerstvé, ve střední velikosti, s pevnou slupkou a se šťavnatou a masitou dužinou. Z kvalitního základu je  potom i kvalitní produkt.


Hruška

Hrušky
Účinky :

Obsahuje mimo vitamínů hlavně vápník, fosfor a lehce stravitené cukry. Mají  antibakteriální, močopudný a posilující účinek, hlavně v kombinaci s ovesnými vločkami. Plody nebo šťáva se používají v lidovém léčitelství při obezitě, močových kamenech, vysokém krevním tlaku. Vařené a  pečené se používají proti kašli a na záduchu, odvar ze sušených hrušek proti  průjmům. Hrušky pročišťují střeva, odstraňují zácpu a  jiné poruchy trávení. Některé odrůdy obsahují  v dužině drobná zrníčka, která lidem s citlivými střevy a poruchami žlučníku, pokud se jedí syrová, způsobují těžkosti.  Plané hrušky mají léčivější účinky, než hrušky ušlechtilé.
Množství :
Když  občas sníme hrušku, pozitivně si tím stimulujeme lepší náladu.


Jablko

Jablko
Účinky :

Jablka  téměř neobsahují bílkoviny, mají však vysoký obsah vody,  málo sacharidů a ve slupce nepatrné množství vody. Mimořádně  jsou bohatá na vitamíny a stopové prvky. Jablka mají vysoký obsah draslíku. Jablko obsahuje až  30% vlákniny. Regenerují a očišťují organismus, snižují  hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Jsou účinná při bolestech  hlavy a závratích. Pomáhají proti průjmu i zácpě. Proti  průjmu pomáhají sladká jablka, při zácpě zase kyselá, která  povzbuzují činnost střev. Jsou osvědčeným prostředkem při  těžkostech s klouby. Podporují odolnost proti chorobám. Jablka  působí jako vynikající omlazovací kúra. Ze slupky a dužiny,  které chrání jaderník, se v lidském organizmu uvolňují látky s léčivým i preventivním účinkem. Odvar z jabloňových květů  má uklidňující účinky a zmírňuje záchvaty kašle. Při  chřipce a kašli se osvědčilo pití šťávy z jablek. Jemně  nastrouhané jablko i se slupkou konzumované večer váže ve  střevech toxické látky.
Množství :
Víceré  výzkumy potvrdily, že konzumace jednoho jablka ráno a večer  výborně regeneruje a očišťuje organismus.


Jahody

Jahody
Účinky :

Obsahují  mangan, který účinkuje jako afrodiziakum. Také urychľují látkovou výměnu a dodávají vitamíny E a C, které vážou volné radikály. Jsou tradičním diuretikem a přinášejí úlevu  při revmatizmu a dně.
Množství :
Stačí jíst 20dkg denně v době  sezóny, dají se již koupit i mimo ni..


Meruňky

Meruňky
Účinky :

Obsahují kyselinu  listovou, pantotenovou a betakaroten, které brzdí procesy stárnutí a ulehčují regeneraci buněk. Zlepšují náladu a odstraňují únavu a poruchy soustředění. Podporují imunitní systém buněk  a chrání je před vlivem volných radikálů. Urychlují tvorbu  buněk. Pomáhají regulovat krevní tlak. Mají vysoký obsah  rozpustné vlákniny. Jsou výborným zdrojem železa. Mají příznivý vliv na sliznici plic silných kuřáků.
Množství :
Čerstvé,  nebo sušené meruňky jezte libovolně. Pecky ale ne! Už tři  plody obsahují karoteny v množství poloviční denní potřeby dospělého člověka. Hrst sušených meruněk nahradí dospělému okolo  20% denního příjmu draslíku, ženám více než 10% železa a  mužům téměř 20%.
Upozornění :Meruňkové  pecky obsahují hořký amygdalin a jsou jedovaté. Ani těhotné  ženy by pro vysoký obsah mědi neměly konzumovat mnoho meruněk.  U některých náchylných lidí mohou meruňky vyvolat průjem  a při nadměrné konzumaci i celkovou slabost.


Ořechy

Ořechy
Účinky :

Vlašské  ořechy jsou bohatým zdrojem draslíku, magnezia, zinku, mědi,  selenu a kyseliny folové. Uklidňují a mají pozitivní vliv na  mozek. Loupané ztrácejí mnoho výživných vlastností.


Pomeranče

Pomeranč
Účinky :

Vitamíny a selen posilují obranyschopnost organismu. Kalium a magnezium organismus pročišťují. Jsou zdrojem vitamínu C. Mají protirakovinové účinky. Snižují hladinu cholesterolu v krvi a posilují krevní  vlásečnice.
Množství :
Pomeranče v jakémkoli množství podporují odolnost proti chorobám. Výzkumem se zjistilo, že  lidem kteří jedli denně 100g citrusového ovoce se snížilo  riziko rakoviny. Čerstvě vytlačená šťáva má vysoký obsah  vitamínu C, draslíku a kyseliny listové.


Švestky

Švestky
Účinky :

Ideální  spojení vápníku a fosforu působí blahodárně na posílení kostí a pomáhá trávení. Sušené švestky  jsou známy svým laxativním účinkem a poskytují užitečné množství vlákniny a železa.
 

Košík ovoce a zeleniny

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře