Vánoční cukroví podle Helenky

1. prosinec 2009 | 15.32 |
› 

Dvoubarevné slepované  hřebínky

Hřebínky
Suroviny : 300 g hladké mouky,  180 g másla nebo Hery, 90 g moučkového cukru, špetka soli, půl  lžičky citrónové kůry, 3 žloutky, půl balíčku vanilkového  cukru, 1 lžička kakaa.
Broskvový džem na slepení.

Z uvedených surovin bez kakaa vypracujeme těsto, asi pětinu oddělíme a zapracujeme do ní kakao. Obě  těsta zabalíme a necháme v chladnu odpočinout. Potom těsta  (každé zvlášť) rozválíme na sílu 2 mm a z tmavého nařežeme proužky, které rozložíme (nejlépe rovnoběžně)  na světlé těsto tak, aby mezery byly zhruba stejně široké,  jako nařezané proužky. Potom plát opatrně přejedeme válečkem, aby se obě těsta spojila. Z plátu vykrájíme hřebínky a pečeme je na plechu s papírem na pečení při 170°C  asi 7 minut. Upečené zchladlé hřebínky po dvou slepíme broskvovým  džemem.
Odkrojky těsta znovu zpracujeme a použijeme na jiné cukroví - tyto odkrojky byly použity na mramorové rohlíčky s karamelovým krémem.

Kávová esíčka  s nugátovým krémem

Kávová esíčka
Suroviny : 375 g hladké mouky, 250 g másla nebo Hery, 125 g  moučkového cukru, 1 rovná lžička mleté zrnkové kávy, 50  g strouhaných vlašských ořechů, špetka soli, 1 lžíce kakaa,  4 žloutky.
Nugátový krém Carla, čokoládová  poleva (čokoláda na vaření a 100% tuk v poměru 3:1),  bílá cukrářská poleva, zrnka pražené kávy.

Z uvedených surovin  vypracujeme těsto, necháme je odpočinout a rozválíme na sílu  asi 3 mm. Vykrájíme esíčka a pečeme je asi 7 minut při 170°C.  Esíčka slepujeme po dvou nugátovým krémem a horní namáčíme  do čokoládové polevy.  Do tekuté čokolády kápne-me  bílou polevu, libovolně ji roztáhneme párátkem a ozdobíme  zrnkem kávy.

Kokosové dortíčky s mandlovou náplní

Kokosové dortíčky
Suroviny: 300 g hladké mouky, 200 g másla, citrónová  kůra a šťáva, 100 g moučkového cukru, špetka soli, 60 g  strouhaného kokosu, 1 vejce, 1 balíček vanilkového cukru.
Mandlová náplň:  250 ml kokosového  mléka, 100 g krupicového cukru a 200 g strou-haných oloupaných  mandlí, 150 g změklé bílé čokolády a mandlový likér podle  chuti.
Poleva:moučkový cukr, 1 lžíce horké vody, 2 lžíce mandlového  likéru, kousek bílku.
Proužky mandlí a rozpuštěná tmavá  čokoláda na ozdobu.

Na náplň  vaříme kokosové mléko s krupicovým cukrem a mandlemi  tak dlouho, až se od-paří většina tekutiny a hmota zhoustne.

  Odstavíme, necháme vychladnout a vmícháme změklou bílou čokoládu  a mandlový likér. Uložíme do chladničky a necháme mírně  ztuhnout.
Z uvedených surovin vypracujeme  na válu těsto, zabalíme je do fólie a necháme v chladnu odpočinout.  Těsto pak rozválíme na sílu 3 mm a vykrájíme malá kolečka.  Pečeme je při 170°C po dobu asi 7 minut na plechu s pečícím  papírem. Upečená zchladlá kolečka potřeme náplní a po dvou  slepíme. Slepené dortíčky přelijeme likérovou polevou a ozdobíme  proužky mandlí. Po zaschnutí polevy ještě dortíčky přestříkáme  rozpuštěnou čokoládou.

Limetkové koláčky  s ořechy

Limetkové koláčky
Suroviny :300 g hladké mouky, 200 g másla nebo  Hery, 100 g moučkového cukru, limetková kůra a šťáva, špetka  soli, 2-3 žloutky, 2 balíčky vanilkového cukru.
Ořechová hmota:  200 g strouhaných  vlašských ořechů, 100 g meruňkové marmelády, 50 g moučkového  cukru, 50 g piškotových drobečků, 1 bílek.
Půlky vlašských  ořechů na ozdobení.

Nejdříve si  připravíme ořechovou náplň. Z uvedených surovin umícháme tužší hmotu.
Na válu vypracujeme obvyklým způsobem  linecké těsto, necháme je odpočinout, rozválíme na sílu 4 mm a vykrájíme ozoubkovaná kolečka. Na střed každého kolečka  dáme trochu ořechové hmoty a do ní přitiskneme půlku vlašského  ořechu. Koláčky rozložíme na plech s papírem na pečení  a pečeme je při 160°C asi 10 minut. Dále již nezdobíme.


Mramorové rohlíčky s karamelovým krémem

Mramorové rohlíčky
Suroviny : odkrojky  těsta  z dvoubarevných  slepovaných hřebínků.
Karamelový krém:  1 plechovka Salka  uvařeného na karamel, 1 karamelový pudink, 100 ml mléka,  2 žloutky, podle chuti rum.
Rozpuštěná čokoláda na vaření.

Salko nalijeme do kastrolku a přivedeme k varu. Pudink a žloutky rozšleháme v mléce a směs  vlijeme do vařícího Salka. Za stálého míchání vaříme  do zhoustnutí. Odstavíme, necháme vychladnout a přidáme rum.
Odřezky z dvoubarevného těsta zpracujeme tak, aby vzniklo mramorové těsto. Zabalíme  je a necháme v chladnu odpočinout. Odleželé těsto pak  rozválíme na sílu 2-3 mm a vykrájíme rohlíčky. Pečeme je  na plechu s papírem na pečení při 170°C asi 7 minut.  Upečené zchladlé rohlíčky po dvou spojíme karamelovým krémem  a na závěr oba konce rohlíčků namočíme do rozpuštěné čokolády.  Necháme okapat a ztuhnout na kuchyňské mřížce. 


Linecké kostky ořechové

Linecké kostky
Suroviny - linecké těsto: 150 g polohrubé mouky, 150 g hladké  mouky, špetka soli, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, citrónová  kůra, 1 vejce.
Suroviny -  ořechové těsto: 250 g  másla, 250 g moučkového  cukru, citrónová kůra, 150 g strouhaných  vlašských ořechů, 150 g polohrubé mouky, 2 lžíce rumu, sníh  ze 7 bílků se špetkou soli.

Suroviny - poleva: 7 žloutků, 300 g moučkového cukru,  2 lžíce rumu.
Další suroviny:  50 g rozpuštěné  čokolády na vaření, 70 g půlek vlašských ořechů
Linecké těsto - postup: Z uvedených surovin vypracujeme na válu měkké těsto, zabalíme je do fólie a uložíme asi  na 2 hodiny do chladničky.
Ořechové těsto  - postup: Máslo s moučkovým cukrem umícháme do pěny, přidáme rum, citrónovou kůru a  po částech mouku promíchanou s ořechy a tuhý sníh z bílků.
Z vychlazeného lineckého  těsta vyválíme plát a přeneseme jej na plech vyložený papírem  na pečení (nebo přímo na papíru rozválíme). Povrch těsta  propícháme vidličkou a na celý plát rovnoměrně rozetřeme  ořechové těsto. Pečeme při 150°C asi 40 minut. Mezitím si  připravíme polevu. Žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem  do hustého krému a přimícháme rum. Polevu rozetřeme na upečený  teplý moučník a necháme mírně zaschnout. Řezy nakrájíme,  dokud je moučník ještě vlažný. Po zaschnutí polevy nastříkáme  na kostky mřížku z rozpuštěné čokolády a ozdobíme  půlkou vlašského ořechu.

Dvoubarevné spirálky

Spirálky
Světlé těsto:210 g hladké mouky, 70 g moučkového  cukru, 2 žloutky, 140 g Hery, špetka soli, citrónová kůra  a lžička citrónové šťávy, 1 balíček vanilkového cukru.
Tmavé těsto: 210 g hladké mouky, 70 g moučkového  cukru, 2-3 žloutky, 140 g Hery, špetka soli, 1 lžíce kakaa,  1 balíček vanilkového cukru.
Bílek na potření těsta.


Obě těsta  vypracujeme, necháme odpočinout a pak z každého zvlášť vyválíme slabší obdélníkový plát. Spodní plát potřeme  rozšlehaným bílkem, nahoru položíme druhý plát a válečkem vytlačíme případné vzduchové bubliny. Horní plát rovněž  potřeme bílkem a svineme pevnou roládu, kterou zatočíme do  alobalu a necháme v chladničce ztuhnout. Potom ostrým nožem rovně nakrájíme asi 5 mm silné plátky, které přendáme na  plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 170°C 8-10 minut.  Dále už nezdobíme ani necukrujeme.

Oříškové věnečky s vínem

Oříškové věnečky
Suroviny : 250 g Hery,  250 g hladké mouky, 100 g strouhaných lískových oříšků, špetka  soli, půl lžičky skořice, 1 lžička pomerančové kůry a  šťávy, 1 vejce, 5 lžic bílého vína a moučkový cukr se skořicí  a vanilkou na obalení.
Suroviny zpracujeme  na válu, rozválíme na sílu 3-4 mm a vykrájíme ozoubkované  kroužky. Pečeme na suchém nebo pečícím papírem vyloženém  plechu při 180°C asi 6-7 minut dorůžova. Upečené horké cukroví  obalujeme v moučkovém cukru se skořicí a vanilkou.

Košíčky pina  colada

Košíčky piňa colada
Suroviny :  400 g hladké mouky,  150 g moučkového cukru, 150 g strouhaného kokosu, 1 vejce, 250  g Hery, špetka soli, citrónová kůra a šťáva  z 1 citronu,  vanilkový  cukr.
Ananasový krém:125 g másla, 100 g moučkového cukru,  2 žloutky, 3 lžíce kompotovaného ananasu, podle chuti likér  Pina Colada.
Rozpuštěná bílá čokoláda, proužky  barevného sušeného ananasu na ozdobení a barevné papírové  košíčky.

Z uvedených surovin vypracujeme kokosové těsto, zabalíme je do fólie a necháme v chladničce odležet. Potom těsto rozválíme na sílu 2 mm, vykrájíme kolečka,  vložíme je do suchých formiček na košíčky a pečeme po dobu  8 minut při 170°C. Upečené zchladlé košíčky vyklepneme  z formiček a vnitřek vytřeme rozpuštěnou bílou čokoládou.  Necháme ztuhnout a mezitím si připravíme krém. Změklé máslo,  moučkový cukr a žloutky vyšleháme do pěny, přidáme okapaný,  nadrobno nasekaný ananas a podle chuti likér. Krémem naplníme  připravené košíčky, uhladíme povrch, dáme do chladničky  ztuhnout a potom je přelijeme rozpuštěnou bílou čokoládou  a ozdobíme proužky ananasu. Nakonec cukrovinky vložíme do barevných  papírových košíčků.

Krémové košíčky  s malinovým džemem

Krémové košíčky
Suroviny :400 g hladké mouky, 120 g moučkového  cukru, 4 žloutky, 250 g Hery, špetka soli, vanilkový cukr.
Máslový krém: 125 g másla, 100 g moučkového  cukru,  2 žloutky, 1 lžíce propasírovaného malinového džemu, podle  chuti rum.
Rozpuštěná bílá čokoláda, malinový  džem a růžový cukrový  máček.

Z uvedených surovin  vypracujeme těsto, zabalíme je do fólie a necháme v chladničce  odležet. Potom těsto rozválíme na sílu 2-3 mm a vykrájíme pětilisté kytičky. Polovinu upečeme na plechu s papírem  na pečení a druhou polovinu vložíme do suchých formiček na  košíčky. Obojí pečeme po dobu 7-8 minut při 170°C. Upečené  zchladlé košíčky vyklepneme z formiček a vnitřek vytřeme  rozpuštěnou bílou čokoládou. Necháme ztuhnout a mezitím  si připravíme krém. Změklé máslo, moučkový cukr a žloutky  vyšleháme do pěny, zašleháme propasírovaný džem a nakonec  vmícháme podle chuti rum. Rovné kytičky potřeme bílou čokoládou  a přilepíme na ně kytičky z košíčků. Do každého košíčku  dáme kousek malinového džemu, nahoru stříkneme hvězdičku  krému a posypeme cukrovým máčkem.


Čokoládové košíčky s krémem

Čokoládové košíčky
Suroviny na těsto:400 g  hladké mouky, 4 žloutky, špetka soli, 250 g Hery, 120 g moučkového  cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 70 g strouhaných vlašských  ořechů, lžička kakaa.
Dále: rozpuštěná čokoláda,  rybízová marmeláda, nastavovaný  máslový krém, sekané pistácie  a papírové košíčky.
Z uvedených surovin  vypracujeme na válu těsto, rozválíme na slabší plát a vykrájíme z něj ozoubkovaná kolečka, která vložíme do moukou vysypaných formiček na košíčky. Pečeme při 160-170°C asi 8 minut. Upečené  zchladlé košíčky vytřeme rozpuštěnou čokoládou, necháme  ji ztuhnout a na dno košíčků položíme kousek rybízové marmelády.  Potom do košíčků nastříkáme krém a uložíme je do chladna.  Jakmile krém ztuhne, máčíme košíčky v rozpuštěné  čokoládě, sypeme je sekanými pistáciemi a vkládáme do papírových  košíčků.


Čokoládové rohlíčky

Čokoládové rohlíčky
Suroviny: 350 g strouhaných vlašských ořechů, 300 g moučkového  cukru, 50 g hladké mouky, 100 g strouhaných piškotů, 3 vejce,  kůra a šťáva z poloviny citronu.
Nastavovaný  máslový  krém s kakaem, rozpuštěná čokoláda, bílá cukrářská  poleva.

Na válu  vypracujeme těsto, rozválíme je na sílu asi 5 mm a vykrájíme rohlíčky. Pečeme je na plechu s papírem při 160-170°C  8-10 minut. Na upečené zchladlé rohlíčky nastříkáme ozdobnou  trubičkou kakaový krém a dáme do chladničky ztuhnout. Potom  máčíme rohlíčky v rozpuštěné čokoládě a po ztuhnutí  je ozdobíme proužky bílé polevy.


Citrónové čtyřhránky s jahodovým  džemem

Citronové čtyřhránky
Suroviny : 400 g hladké mouky, 120 g moučkového  cukru, 3 žloutky, 250 g Hery, špetka soli, vanilkový cukr, citrónová  kůra a šťáva.
Jahodový džem na slepení, růžová  citrónová poleva a koupené cukrové zdobení.

Z uvedených surovin  vypracujeme těsto, zabalíme je do fólie a necháme v chladničce  odležet. Potom těsto rozválíme na sílu 2-3 mm a formičkou  vykrájíme kosočtverce. Pečeme je na plechu s papírem na  pečení po dobu 6-7 minut při 170°C. Upečené zchladlé kosočtverce  slepíme po dvou džemem, potřeme citrónovou polevou a ozdobíme  cukrovým zdobením.

Čokoládové trojhránky s mátovým  likérem

Čokoládové trojhránky
Suroviny :300 g hladké mouky, 100 g moučkového  cukru, 3 žloutky, 200 g másla, 50 g strouhané hořké čokolády,  špetka soli, špetka mleté skořice, 1 balíček vanilkového  cukru.
Krém: 125 g změklého másla, 100 g moučkového cukru,  2 žloutky, podle chuti mátový likér.
Rozpuštěná bílá  a tmavá  čokoláda a pistáciové oříšky na ozdobení.

Na krém vyšleháme máslo s cukrem  a žloutky do pěny. Přidáme mátový likér a krém uložíme  na chladné místo.
Z uvedených surovin vypracujeme na válu těsto, zabalíme je do fólie a necháme v chladničce  alespoň hodinu odpočinout. Potom těsto rozválíme na sílu  2-3 mm a vykrájíme trojúhelníčky. Pečeme je na plechu s papírem  na pečení při 170°C asi 7 minut. Upečené zchladlé trojúhelníčky po dvou spojíme máslovým krémem, přelijeme rozpuštěnou bílou  čokoládou a ozdobíme motivem z rozpuštěné tmavé čokolády  a rozpůleným pistáciovým oříškem.

Granko dortíčky  s čokoládovými kamínky

Granko dortíčky
Suroviny :400 g hladké mouky, 120 g moučkového  cukru, 2 vejce, 250 g másla, 30 g Granka, špetka soli, půl lžičky  mleté skořice.
Náplň: 200 g nugátového krému Carla, 200 g strouhaných  lískových oříšků, 50 g granka, podle chuti rum.
Rozpuštěná tmavá  čokoláda a čokoládové kamínky  na ozdobení.

Na náplň smícháme nugátový krém  se strouhanými oříšky, grankem a rumem. Uložíme na chladné  místo.
Z uvedených surovin vypracujeme  těsto, zabalíme je do fólie a necháme v chladničce odležet.  Potom těsto rozválíme na sílu 2-3 mm a vykrájíme ozoubkovaná  kolečka. Pečeme je na plechu s papírem na pečení při  170°C po dobu asi 7 minut. Upečená zchladlá kolečka po dvou  spojíme náplní a přelijeme rozpuštěnou čokoládou. Doprostřed  položíme čokoládový kamínek.

Išlské  kytičky  s čokoládovou polevou

Išlské kytičky
Suroviny :400 g hladké mouky, 150 g moučkového  cukru, 75  g strouhaných vlašských ořechů, 75 g strouhaných oloupaných  mandlí, 2 menší vejce, 250 g másla, špetka soli, půl lžičky  mleté skořice, citrónová kůra.
Jahodový džem,  čokoládová poleva a sušené třešně na ozdobení.

Z uvedených surovin  vypracujeme na válu těsto, zabalíme je do potravinářské fólie,  uložíme do chladničky a necháme alespoň dvě hodiny odležet.  Potom těsto rozválíme na sílu 2-3 mm a formičkou vykrájíme  dvě velikosti pětilistých kytiček. Upečeme je na plechu vyloženém  papírem na pečení při 170°C. Doba pečení asi 7 minut. Upečené  zchladlé kytičky po dvou (větší a menší) slepíme jahodovým  džemem, horní kytičky potřeme čokoládovou polevou a ozdobíme  kousky sušených třešní. 


Karamelové dortíčky s  čokoládovou polevou

Karamelové dortíčky
Suroviny :400 g hladké mouky, 120 g moučkového  cukru, 2 vejce, 250 g másla, špetka soli, 1 balíček vanilkového  cukru, 2 lžíce karamelové polevy v tubě a 1 karamelový  pudink.
Krém: 100 g másla, 1 lžíce moučkového cukru, půl plechovky  salka uvařeného na karamel, 200 g strouhaných vlašských ořechů,  podle chuti rum.
Rozpuštěná tmavá a bílá čokoláda  a karamelové kuličky.

Na krém  vyšleháme změklé máslo a moučkový cukr do pěny. Přidáme salko  uvařené na karamel, ořechy a rum, směs dobře promícháme a  uložíme na chladné místo.
Z uvedených surovin vypracujeme  těsto, zabalíme je do fólie a necháme v chladničce odležet.  Potom těsto rozválíme na sílu 3 mm a formičkou vykrájíme  šestiúhelníky (nebo kolečka). Pečeme je na plechu s papírem  na pečení po dobu asi 7 minut při 170°C. Upečené zchladlé  šestiúhelníky po dvou slepíme krémem a přelijeme rozpuštěnou  tmavou čokoládou. Do tekuté polevy kápneme na střed dortíčků  trošku rozpuštěné bílé čokolády, párátkem ji hvězdicovitě  roztáhneme a nakonec ještě dortíčky ozdobíme karamelovými  kuličkami.

Kávové slzičky  s bílou polevou

Kávové slzičky
Suroviny :400 g hladké mouky, 120 g moučkového  cukru, 2 vejce, 250 g másla, špetka soli, 1 balíček vanilkového  cukru, 1 rovná lžička mleté zrnkové kávy.
Náplň: 100 g másla, 2 žloutky, 100 g moučkového  cukru, 100 g čokolády, 100 g strouhaných vlašských ořechů,  špetka mleté zrnkové kávy, podle chuti ořechový likér.
Rozpuštěná bílá  čokoláda na polití, čokoládová kávová  zrna a rozpuštěná  tmavá  čokoláda na ozdobení.

Na náplň  vyšleháme změklé máslo, změklou čokoládu, moučkový cukr  a žloutky do pěny. Přidáme kávu, ořechy a likér, směs dobře  promícháme a uložíme na chladné místo.
Z uvedených surovin  vypracujeme těsto, zabalíme je do fólie a necháme v chladničce  odležet. Potom těsto rozválíme na sílu 2-3 mm a formičkou  vykrájíme slzičky. Pečeme je na plechu s papírem na pečení  po dobu 7-8 minut při 170°C. Upečené zchladlé slzičky po  dvou slepíme náplní, potřeme bílou polevou a ozdobíme kávovými  zrny. Po ztuhnutí polevy nastříkáme na špičky slziček proužky  z rozpuštěné tmavé čokolády. 


Linecké kopretinky s malinovým džemem 

Linecké kopretinky
Suroviny :400 g hladké mouky, 120 g moučkového  cukru, 1 menší vejce, 2 rovné lžíce rybízové marmelády,  250 g Hery, špetka soli, vanilkový cukr, citrónová kůra.
Malinový džem  na slepení, citrónová poleva a obarvený krupicový  cukr na ozdobení.

Na vál  prosejeme mouku a cukr, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme  vláčné těsto. Zabalíme je do potravinářské fólie a uložíme asi na dvě hodiny do chladničky. Potom těsto rozválíme na  sílu 2-3 mm a plastovou vykrajovačkou s pružinkou vykrájíme  malé kopretinky. Přendáme je na plech vyložený papírem na  pečení a pečeme při 170°C  6-7 minut dorůžova. Upečené  zchladlé kopretinky potřeme hustší citrónovou polevou a polovině  z nich posypeme střed zlatě obarveným cukrem. Necháme  polevu zaschnout a potom slepujeme kopretinky po dvou malinovým džemem, jednu hladkou a jednu sypanou cukrem.

Mandlové oválky  s čokoládovou náplní

Mandlové oválky
Suroviny :300 g hladké mouky, 100 g moučkového  cukru, 100 g strouhaných oloupaných mandlí, 3 žloutky, 200  g másla, špetka soli, půl lžičky mleté skořice, citrónová  kůra.
Náplň: 200 g změklé čokolády, 100 g strouhaných vlašských  ořechů, 100 g piškotových drobečků, podle chuti mandlový  likér nebo rum - promícháme  a uložíme na chladné místo.
Poleva z bílé  čokolády, ozdoby z modelovací hmoty, cukrové ozdoby a  bílo zlatý cukrový máček.

Na válu  vypracujeme z uvedených surovin těsto, zabalíme je do potravinářské  fólie, uložíme do chladničky a necháme alespoň dvě hodiny  odpočinout. Vychlazené těsto rozválíme na sílu 2-3 mm a formičkou  vykrájíme hladké oválky. Pečeme je na plechu vyloženém papírem  na pečení při 170°C po dobu asi 7 minut. Upečené zchladlé  oválky spojíme po dvou čokoládovou náplní, přelijeme polevou  a ozdobíme.

Skořicové lístečky  s rynglovou marmeládou

Skořicové lístečky
Rozpočet:400 g hladké mouky, 120 g moučkového  cukru, 3 žloutky, 250 g Hery, špetka soli, vanilkový cukr, citrónová  kůra a 1 rovná lžička mleté skořice.
Domácí rynglová  marmeláda na slepení, citrónová poleva bílá a zelená a bílo  zlatý cukrový máček.

Z uvedených surovin vypracujeme  linecké těsto, zabalíme je do fólie a necháme v chladničce  alespoň hodinu odležet. Potom těsto rozválíme na sílu 2-3  mm a formičkou vykrájíme lístečky. Pečeme je na plechu s papírem  na pečení po dobu 6-7 minut při 170°C. Upečené zchladlé  lístečky slepíme po dvou rynglovou marmeládou, potřeme bílou  citrónovou polevou, do které ihned kápneme trošku zelené polevy  a roztáhneme ji párátkem. Nakonec lístečky posypeme několika  zrnky cukrového máčku.

Oříškové podkůvky  s jahodovým džemem

Oříškové podkůvky
Suroviny :400 g hladké mouky, 150 g moučkového  cukru, 100 g strouhaných pražených lískových oříšků, 2  vejce, 250 g Hery, špetka soli, 1 balíček vanilkového cukru,  špetka tlučeného hřebíčku, kůra z poloviny menšího  pomeranče.
Jahodový džem na slepení, rozpuštěná  bílá čokoláda na polití a sekané pistáciové oříšky na  ozdobení.

Z uvedených surovin vypracujeme  na válu těsto, zabalíme je do potravinářské fólie, uložíme  do chladničky a necháme alespoň dvě hodiny odležet. Potom  těsto rozválíme na sílu 2-3 mm, formičkou vykrájíme podkůvky  a rozložíme je na plech s pečícím papírem. Pečeme při  170°C po dobu 6-7 minut. Upečené zchladlé podkůvky po dvou  slepíme jahodovým džemem, přelijeme rozpuštěnou bílou čokoládou  a ozdobíme nadrobno nasekanými pistáciovými oříšky.

Ořechové oválky  s čokoládovým krémem

Oříškové oválky
Suroviny:400 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 100  g strouhaných
vlašských ořechů, 2  vejce, 250 g Hery, špetka soli, 1 balíček vanilkového  cukru,  půl lžičky mleté skořice, kůra z poloviny citronu.
Čokoládový krém:  100 g másla,  2 žloutky, 1 lžíce moučkového  cukru, 200 g čokolády na vaření,  podle chuti rum.
Poleva z bílé čokolády, tmavá  čokoláda a sušené třešně na ozdobení.

Z uvedených surovin vypracujeme na válu vláčné těsto, zabalíme je do potravinářské  fólie, uložíme do chladničky a necháme asi dvě hodiny odležet.  Potom těsto rozválíme na sílu 2-3 mm a formičkou vykrájíme  špičaté ozoubkované oválky. Rozložíme je na plech s pečícím  papírem a pečeme asi 7 minut při 170°C. Na krém vyšleháme změklé máslo, s moučkovým cukrem, zašleháme žloutky  a změklou čokoládu a nakonec přidáme rum podle chuti. Upečené  zchladlé oválky po dvou slepíme krémem, přelijeme polevou  z bílé čokolády a ozdobíme motivem z rozpuštěné tmavé  čokolády a kouskem sušené třešně.


Nepečené  čokoládové kostky

Čokoládové kostky
Suroviny :200 g  strouhaných piškotů, 200 g strouhaných vlašských ořechů, 100  g změklého másla, 50 g moučkového cukru, 100 g změklé čokolády  na vaření, 1 bílek, podle chuti rum.
Rozpuštěná čokoláda  na polití a ozdobení (100 g čokolády na vaření, 100 g hořké  čokolády, 50 g 100% tuku), celé piškoty  postříkané rumem  (množství  podle počtu kostek) a proužky kandované pomerančové  kůry na ozdobu.

Ušleháme máslo s moučkovým cukrem, bílkem a čokoládou. Přimícháme ořechy a piškoty,  ochutíme rumem a vypracujeme tužší hmotu. Zabalíme ji do fólie  a uložíme aspoň na hodinu do chladničky. Potom hmotu rozválíme  mezi fóliemi na plát silný 1-1,5 cm a vykrájíme čtverce 4x4  cm. Znovu uložíme do chladničky a necháme ztuhnout. Horní  plochu čtverců potom namočíme do čokoládové polevy, doprostřed  položíme piškoty postříkané rumem a ozdobíme je rozpuštěnou  čokoládou a proužkem kandované pomerančové kůry.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

RE: Vánoční cukroví podle Helenky otto 09. 08. 2010 - 15:43
RE: Vánoční cukroví podle Helenky adil 08. 11. 2010 - 13:49
RE: Vánoční cukroví podle Helenky míla 17. 11. 2010 - 10:27